De Biesboschfederatie

Belangenbehartiging watersportverenigingen Biesbosch en regio

Drimmelen vreest plannen Biesbosch

Drimmelen vreest plannen Biesbosch: ‘De toekomst van onze havens staat op het spel’

DRIMMELEN – Afgesloten kreken en alleen nog met elektrische vaartuigen de Biesbosch in. Dat vindt de gemeenteraad van Drimmelen veel te ver gaan. ,,Onze ondernemers kunnen het wel vergeten.”

Rijan van Leest 06-04-21, 19:00 Bron: BN DeStem

  • De gemeenteraad van Drimmelen maakt zich zorgen over de nieuwe plannen van Staatsbosbeheer voor de Biesbosch. Daarin staat onder meer dat de boswachters kreken mogen afsluiten en dat het grootste deel van het natuurgebied vanaf 2030 alleen nog toegankelijk is voor elektrische vaartuigen.

‘Motor van onze economie’

Raadslid Sarien Hoevenaar (CAB) vreest dat die maatregelen leiden tot een leegloop van de havens in Drimmelen en Lage Zwaluwe. ,,De Biesbosch is de motor van de Drimmelense economie, maar als bootverhuurders, rondvaartbedrijven en watersporters die niet elektrisch varen geen rondje Biesbosch meer kunnen doen, wat hebben ze hier dan nog te zoeken? Het zit er dik in dat onze havens dan leeglopen.”

Hoevenaar voelde zich lang roepende in de woestijn, maar inmiddels valt zowat de gehele gemeenteraad haar bij. ,,We trappen op de rem”, vertelt ze. ,,We willen met de gemeenteraden van Altena en Dordrecht in gesprek over deze Biesbosch-zonering. 2030 als streefdatum voor stil en duurzaam varen moet uit dit plan. Wat ons betreft wordt de zonering opnieuw opgebouwd en worden alle belanghebbenden hierbij betrokken. Dus ook watersporters en ondernemers.”

We moeten voorkomen dat de Biesbosch dicht­groeit, want ook dan hebben onderne­mers rond de havens een groot probleem

Sarien Hoevenaar, raadslid gemeente Drimmelen

Toegankelijk over land én water

Wethouder Lieke Schuitmaker juicht het initiatief van de raad om met Altena en Dordrecht in gesprek te gaan over de Biesbosch toe. ,,Het is een belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk mee te maken hebben. De Biesbosch is van groot belang voor onze dorpen, ons vestigingsklimaat, en onze recreatieve sector. Daarom zijn voor ons de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de Biesbosch, zowel op land als via het water, essentiële onderdelen van de zonering.”

Hoevenaar wil daarom dat er kritisch gekeken wordt naar het natuurbeheer in de Biesbosch. ,,Er is nu gekozen voor procesnatuur en dat betekent dat de natuur vooral haar eigen gang kan gaan. Het riet is beschermd, waardoor de kreken in de Biesbosch steeds smaller worden. We moeten echter voorkomen dat de Biesbosch dichtgroeit, want ook dan hebben onze ondernemers rond de havens een groot probleem.”

Met vriendelijke groet,

 

Brenner Verhagen

Eigenaar

 

Biesbosch-sloepenverhuur.nl

Marinaweg 21

4924 AD Drimmelen

KVK: 59.73.22.53

BTW nr.: NL002248286B87

Bank: NL28RABO0149371403

BIC: RABONL2U

secretaris@biesboschfederatie.com